środa, 29 stycznia 2014

Kasza z marchewką na ostro z nutą imbiru

Takie trochę urozmaicenie kaszy zawsze wychodzi na plus :) Sucha kasza jak dla mnie jest nudna, więc ja swoją zrobiłam na ostro z marchewką. Taki dodatek do dań na pewno sprawdzi się jako alternatywa do ziemniaków czy ryżu:)





Składniki:
  • saszetka kaszy perłowej jęczmiennej
  • średnia marchewka
  • 2-3 łyżeczek suszonego imbiru
  • pieprz chili cayenne
  • sproszkowana ostra papryka
  • łyżeczka miodu
  • łyżka majonezu
  • łyżka jogurtu
  • ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie
Kaszę gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na cienkie paseczki tak jak do dać chińskich. Ugotowaną kaszą podsmażamy z imbirem i dodajemy marchewkę na patelnie. Doprawiamy pieprzem cayenne, papryką i solą.
Następnie dodajemy łyżeczkę miodu. Gdy wszytko jest już gotowe, robimy sos czosnkowy ( majonez, jogurt, czosnek i zioła mieszamy razem) i dodajmy go do kaszy.


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...