Takie trochę urozmaicenie kaszy zawsze wychodzi na plus :) Sucha kasza jak dla mnie jest nudna, więc ja swoją zrobiłam na ostro z marchewką. Taki dodatek do dań na pewno sprawdzi się jako alternatywa do ziemniaków czy ryżu:)
Składniki:
- saszetka kaszy perłowej jęczmiennej
- średnia marchewka
- 2-3 łyżeczek suszonego imbiru
- pieprz chili cayenne
- sproszkowana ostra papryka
- łyżeczka miodu
- łyżka majonezu
- łyżka jogurtu
- ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
Kaszę gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na cienkie paseczki tak jak do dać chińskich. Ugotowaną kaszą podsmażamy z imbirem i dodajemy marchewkę na patelnie. Doprawiamy pieprzem cayenne, papryką i solą.
Następnie dodajemy łyżeczkę miodu. Gdy wszytko jest już gotowe, robimy sos czosnkowy ( majonez, jogurt, czosnek i zioła mieszamy razem) i dodajmy go do kaszy.
Następnie dodajemy łyżeczkę miodu. Gdy wszytko jest już gotowe, robimy sos czosnkowy ( majonez, jogurt, czosnek i zioła mieszamy razem) i dodajmy go do kaszy.
świetne:)
OdpowiedzUsuńWyglada zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie:) Pozdrowienia od koleżanki z Akademii Smaków:))) Przyprawy i zioła:))
OdpowiedzUsuńDziękuje:)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)