poniedziałek, 14 października 2013

Rozgrzewające ciasto z pigwą

Pierwszy raz użyłam pigwy do ciasta. Zazwyczaj w domu robiliśmy z niej dżemy albo nalewki. Podczas robienia masy do ciasta z pigwy skosztowałam jej i byłam szczerze zaskoczona smakiem, była pyszna :) Całe ciasto było zaskakująco dobre, lekko kwaskowate, trochę słodkie, a na koniec pojawił się rozgrzewający smak imbiru :) Idealne na jesień...



składniki:
  • ciasto:
    • 400 g mąki
    • 250 g cukru
    • szczypta soli
    • 200 g masła
    • 2 jajka
    • łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść, zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na około 30 min.
1/3 ciasta wsadzamy do zamrażarki.

(Polecam najpierw zacząć od masy, która potem musi lekko wystygnąć)

  • masa:
    • 1 kg pigw
    • 100 g cukru
    • łyżka soku z cytryny
    • duża łyżeczka imbiru
    • pół łyżeczki cynamonu
    • 1/4 szklanki wody
    • 2 budynie śmietankowe
Pigwy obieramy i czyścimy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą z cytryną . Gdy pigwy wystarczająco zmiękną przyprawiamy cukrem, imbirem i cynamonem. 
Budynie rozpuszczamy w 1/3 szklanki mleka. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek!
Dodajemy do masy i mieszamy wszystko.
Studzimy.


2/3 ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na blachę wysmarowaną masłem z bułka tartą.
Nakłuwamy widelcem spód.
Przekładamy masę pigwową na ciasto. Resztę ciasta trzemy na tartce na wierzch ciasta.

Wsadzamy do piekarnika na około 45 min w temp. 180 stopni




6 komentarzy:

  1. Intrygujące :)
    Ja pigwy nigdy nie jadłam, ciekawa jestem, jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam pół porcji,ciasto wygląda świetnie, ale nadzienie kwaśne i rzadkie. uważam, że 100 g cukru na 1 kg pigw-- za mało, to nie jabłka, musi być min. 250

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziwne, u mnie akurat tyle cukru wystarczyło.. możliwe, że zależy to od pigwy... Wiadomo, że jak obierze się je ze skórki i wykroi gniazda to dużo z tego kilograma odchodzi, przepis podany jest na 1 kg pigw jeszcze ze skórką... Co do gęstości to jestem zaskoczona, bo moja masa była strasznie gęsta i zastanawiałam się nad jej rozrzedzeniem... 2 budynie rozpuszczone jedynie w 1/3 szklanki mleka powinny poradzić sobie z zagęszczeniem bez problemu... Być może było dodane za dużo wody...

      Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Przygotowuję nalewkę z pigwy. Czy owoce odcedzone ze sfermentowanego syropu będą odpowiednie do wykorzystania w Twoim przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  4. pieklam to ciasto rok temu z Twojego przepisu, rewelacja, bardzo dobre, kiedy zaniosłam do pracy dziewczynom, byly pod wrazeniem smaku. Nie moglam znaleźć przepisu, ale juz jest :), dzisiaj piekę znowu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...