Pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup. Powiem szczerze, że z dodatkiem papryki jest jeszcze smaczniejsza.
Składniki:
- 1 l bulionu
- 2 kartoniki lub puszki pomidorów ( lepsze są świeże pomidory ale o tej porze roku smak nie jest taki jak w lecie... )
- 1-2 czerwona papryka
- papryczka peperoncino - można z niej zrezygnować żeby było bardziej łagodnie
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 100 ml śmietany
- sól
- pieprz
- bazylia
- ser lazur ( ja użyłam turkusowego)
Cebule, czosnek i ew. papryczkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy do uzyskania ładnego koloru uważając by nie przypalić. Zalewamy bulionem. Dodajemy pomidory i paprykę pokrojona w kostkę. Gotujemy chwilę i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Dodajemy śmietanę i doprawiamy. Podajemy z małymi kawałkami sera lub ew. z grzankami.
Kiedyś zrobiłam krem brokułowy z serem niebieskim i była to moja porażka, więc pewnie zrezygnowałabym z takich smaczków, ale poza tym brzmi pysznie:)
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o krem brokułowy to też wolę jeść go z grzankami niż z serem :) Ja uwielbiam ten ser i jak dla mnie z kremem z pomidorów smakuje dobrze:)
Usuńwygląda świetnie, bardzo lubię takie kremy:)
OdpowiedzUsuń