niedziela, 1 grudnia 2013

Krem z pomidorów i papryki z serem blue

Pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup. Powiem szczerze, że z dodatkiem papryki jest jeszcze smaczniejsza.





Składniki:

  • 1 l bulionu
  • 2 kartoniki lub puszki pomidorów ( lepsze są świeże pomidory ale o tej porze roku smak nie jest taki jak w lecie... )
  • 1-2 czerwona papryka
  • papryczka peperoncino - można z niej zrezygnować żeby było bardziej łagodnie
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 100 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • ser lazur ( ja użyłam turkusowego)


Cebule, czosnek i ew. papryczkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy do uzyskania ładnego koloru uważając by nie przypalić. Zalewamy bulionem. Dodajemy pomidory i paprykę pokrojona w kostkę. Gotujemy chwilę i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Dodajemy śmietanę i doprawiamy. Podajemy z małymi kawałkami sera lub ew. z grzankami.

3 komentarze:

  1. Kiedyś zrobiłam krem brokułowy z serem niebieskim i była to moja porażka, więc pewnie zrezygnowałabym z takich smaczków, ale poza tym brzmi pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli chodzi o krem brokułowy to też wolę jeść go z grzankami niż z serem :) Ja uwielbiam ten ser i jak dla mnie z kremem z pomidorów smakuje dobrze:)

      Usuń
  2. wygląda świetnie, bardzo lubię takie kremy:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...