czwartek, 28 sierpnia 2014

Tarta cytrynowa

Kto nie jadł i lubi kwaskowate wypieki, koniecznie musi spróbować tej tarty :) Mocno cytrynowa, prosta w wykonaniu, a do tego szybko znikająca ze stołu:)



Składniki (forma 24cm):

ciasto :
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny


Wszystkie składniki zagnieść w kulkę, owinąć w folię i wsadzić do lodówki na około 30 min.

Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. ciasto rozłożyć na formie, wyrównać i 

widelcem nakłuwać dno i boki.

Wyłożyć papier do pieczenie i zasypać fasolą lub kulkami ceramicznymi.

Piec 15 min w temp. 200 st. po tym czasie ściągnąć papier z obciążeniem i piec jeszcze koło 5 min.

masa:
  • 5 jajek
  • 120 g drobnego cukru
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Wszystkie składniki miksujemy. Masa będzie bardzo rzadka, ale bez obaw w piekarniku się zetnie.
Na lekko ostudzone ciasto wylewamy ostrożnie masę i wkładamy do piekarnika na około 30 min na 180 st.
Upieczoną studzimy i wkładamy do lodówki by stężała. 

1 komentarz:

  1. Mmm, wygląda pysznie, taka słoneczna :) To zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...