poniedziałek, 21 lipca 2014

Gotowany sernik z migdałami

Po długiej przerwie związanej z sesją i wyjazdami wracam z nowymi przepisami! :)
W upalne dni, nie mam ochoty używać piekarnika, dlatego postanowiłam zrobić sernik gotowany, bardzo kremowy i smaczny:)





Składniki:
  • 0,5 kg sera trzykrotnie zmielonego
  • 150 g cukru
  • 200 g kruchych ciasteczek
  • 200 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1,5 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • opakowanie płatków migdałów


Pokruszone ciasteczka połączyć z 100 g masła i i wyłożyć nimi tortownice.

Resztę masła utrzeć z cukrem i żółtkami na gładka masę.
Do masy dodać ser i dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywna pianę (dodać odrobinę soli aby lepiej się ubiło.)
Delikatnie dodać do masy z serem i wymieszać.

Do gotującej się masy wlać budyń roztopiony w mleku i gotować, aż zgęstnieje.
Gorącą masę wylać na spód, wierzch obsypać obficie migdałami i poczekać, aby przestygło Wstawić do lodówki najlepiej na cały dzień.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...