Na dziś przygotowałam zapiekankę makaronową z brokułami, kurczakiem zapiekaną z beszamelem i żółtym serem. Do jej przygotowania użyłam makaronu Międzybrodzkiego, który otrzymałam do przetestowania. Makaron, do którego przygotowania wykorzystuje się świeżo wybijane jaja. Po ugotowaniu jest smaczny, sprężysty i dwukrotnie zwiększa swoją objętość.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 mały brokuł
- makaron ( u mnie kolanka Międzybrodzkie)
- żółty ser
sos beszamelowy:
- 2 szklanki mleka
- ¼ kostki masła
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
marynata do kurczaka :
- łyżka miodu
- ostra papryka
- sól
- zioła prowansalskie
Makaron gotujemy.
Brokuła kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w garnku z osoloną wodą.
Kurczaka tniemy na małe kawałki i marynujemy. Podsmażamy i odkładamy na bok.
Robimy sos beszamelowy:
Na małym ogniu roztapiamy masło. Rozsypujemy mąkę na roztopione masło i mieszamy. Uważamy aby się nie przypaliło. Powoli wlewamy mleko porcjami i mieszamy, aż powstanie odpowiednia konsystencja i znikną wszystkie grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wszystkie składniki na zmianę przekładamy do naczynia żaroodpornego, posmarowanego masłem.
Na spód wykładamy połowę porcji makaronu, następnie kurczaka, brokuły, sos beszamelowy, makaron, kurczaka i sos i żółty ser.
Zapiekamy w piekarniku, dopóki ser się nie rozpuści w temp 180 st.
lubię takie zapiekanki:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis. Rewelacyjny dlatego, że nawet 'mi' to wyszło. W przeszłości potrafiłem nawet wodę przypalić próbując ją przegotować. Walczyłem trochę z sosem beszamelowym i wydawało mi się, że nie wychodzi. Trzeba trochę cierpliwości, szczególnie przygotowując go pierwszy raz. Do tego przepisu użyłem makaronu tagliatelle. Wyszło wyśmienicie.
OdpowiedzUsuń