czwartek, 8 maja 2014

Makaron zapiekany z brokułami i kurczakiem


Na dziś przygotowałam zapiekankę makaronową z brokułami, kurczakiem zapiekaną z beszamelem i żółtym serem. Do jej przygotowania użyłam makaronu Międzybrodzkiego, który otrzymałam do przetestowania. Makaron, do którego przygotowania wykorzystuje się świeżo wybijane jaja. Po ugotowaniu jest smaczny, sprężysty i dwukrotnie zwiększa swoją objętość.


Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 mały brokuł
  • makaron ( u mnie kolanka Międzybrodzkie)
  • żółty ser


sos beszamelowy:
  • 2 szklanki mleka
  • ¼ kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

marynata do kurczaka :
  • łyżka miodu
  • ostra papryka
  • sól
  • zioła prowansalskie
Makaron gotujemy.

Brokuła kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w garnku z osoloną wodą.
Kurczaka tniemy na małe kawałki i marynujemy. Podsmażamy i odkładamy na bok.

Robimy sos beszamelowy:
Na małym ogniu roztapiamy masło. Rozsypujemy mąkę na roztopione masło i mieszamy. Uważamy aby się nie przypaliło. Powoli wlewamy mleko porcjami i mieszamy, aż powstanie odpowiednia konsystencja i znikną wszystkie grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Wszystkie składniki na zmianę przekładamy do naczynia żaroodpornego, posmarowanego masłem.
Na spód wykładamy połowę porcji makaronu, następnie kurczaka, brokuły, sos beszamelowy, makaron, kurczaka i sos i żółty ser.
Zapiekamy w piekarniku, dopóki ser się nie rozpuści w temp 180 st.


2 komentarze:

  1. Rewelacyjny przepis. Rewelacyjny dlatego, że nawet 'mi' to wyszło. W przeszłości potrafiłem nawet wodę przypalić próbując ją przegotować. Walczyłem trochę z sosem beszamelowym i wydawało mi się, że nie wychodzi. Trzeba trochę cierpliwości, szczególnie przygotowując go pierwszy raz. Do tego przepisu użyłem makaronu tagliatelle. Wyszło wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...