sobota, 14 grudnia 2013

Najlepsze pierniczki, miękkie na 2 dzień

Długo szukałam najlepszego przepisu na pierniczki, aż w końcu znalazłam. Są miękkie, idealnie słodkie i cudownie pachną.
Ciasto zagniata się bardzo szybko i lekko. 



Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 200 g miodu (jeżeli użyjemy sztucznego miodu to pierniki zmiękną od razu, przy naturalnym trzeba poczekać min. 2 tygodnie) 
  • 200 g cukru pudru
  • 125 g margaryny
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
Miód zagotowujemy z margaryną i przyprawą do pierników. Studzimy.

Na stolnice przesiewamy mąkę z cukrem, solą i sodą. Dodajemy jajko i przestudzoną mieszankę margaryny i miodu z przyprawami.

Wyrabiamy do czasu, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Ciasto po kawałku rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki.

Można wyciąć, mniejszy kształt w większym, zasypać odrobiną rozgniecionej landrynki - wtedy powstaną witrażyki.

Przy układaniu pierników na blaszce zachować odstępy bo pierniki trochę urosną.
Piec około 12-15 min, aż się zarumienią w temp. 160-170 st. C.

Przestudzone można polukrować.


Lukier:
  • 2 białka
  • 200 g cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny

Białko ubijamy na sztywno dodajemy cukier i sok z cytryny i miksujemy do uzyskania jednorodnej masy.
Można długo przechowywać w zamkniętej puszcze z kawałkiem jabłka.


Za przepis dziękuje Pani Grażynie:)

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...