Kiedy jakiś czas temu jadłam orzechową tartę w jednej z Gliwickich kawiarni postanowiłam zrobić ją w domu. Tarta której nadzienie składa się w większości z orzechów i miodu.
Składniki:
średnica 24 cm
ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki drobnego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto zagniatamy z podanych składników. Masło musi być zimne. Na początku do mieszania używamy noża, l następnie zagniatamy ciasto rękami, owijamy w folię w wsadzamy na około godzinę do lodówki.
Po godzinie obklejamy ciastem formę, nakłuwamy widelcem ciasto, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami lub fasolą. Pieczemy 20 min w temp. 200 st. Po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 min.
masa:- 100 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
- 4 jajka
- 4-5 łyżek miodu
- 220 g orzechów włoskich
Orzechy chwilkę prażymy na suchej patelni.
Jajka roztrzepujemy i mieszamy z rozpuszczonym masłem i miodem.
Ciasto wyciągamy z piekarnika, zasypujemy orzechami i zalewamy masą jajeczną.
Pieczemy jeszcze 30 min w temp. 180 st.
Wow, pyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam słodkie tarty! Wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńOrzechy i miód..świetne połączenie :) Robiłam w grudniu trochę podobną tartę. Była przepyszna :)
OdpowiedzUsuńCudownie chrupiące pyszności! :)
OdpowiedzUsuń