poniedziałek, 10 lutego 2014

Tarta mocno orzechowa

Kiedy jakiś czas temu jadłam orzechową tartę w jednej z Gliwickich kawiarni postanowiłam zrobić ją w domu. Tarta której nadzienie składa się w większości z orzechów i miodu.



Składniki:
średnica 24 cm
ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 Ciasto zagniatamy z podanych składników. Masło musi być zimne. Na początku do mieszania używamy noża, l następnie zagniatamy ciasto rękami, owijamy w folię w wsadzamy na około godzinę do lodówki.

Po godzinie obklejamy ciastem formę, nakłuwamy widelcem ciasto, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami lub fasolą. Pieczemy 20 min w temp. 200 st. Po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 min. 
masa:

  • 100 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • 4 jajka
  • 4-5 łyżek miodu
  • 220 g orzechów włoskich


Orzechy chwilkę prażymy na suchej patelni.
Jajka roztrzepujemy i mieszamy z rozpuszczonym masłem i miodem.

Wykonanie:

Ciasto wyciągamy z piekarnika, zasypujemy orzechami i zalewamy masą jajeczną.

Pieczemy jeszcze 30 min w temp. 180 st.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam słodkie tarty! Wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzechy i miód..świetne połączenie :) Robiłam w grudniu trochę podobną tartę. Była przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie chrupiące pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...