sobota, 15 lutego 2014

Rozpływające się maślane ciasteczka z dżemem

Te ciasteczka robię dosyć często, bo są bardzo szybkie i nie potrzeba przy nich stolnicy.
Przepis oryginalny pochodzi z bloga Aleglodomorek.  Ciasteczka zazwyczaj tak szybko jak się pojawiają- znikają :)



Składniki:
  • kostka masła
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki (100 g) cukru pudru
  • 2 żółtka
dodatkowo:
  • dżem o kwaskowatym posmaku (najlepiej malinowy)

Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy zimne masło pokrojone w kostki, mieszamy nożem i dodajemy jajko. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gotowe kształtujemy w 2 wałki, obwijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 30 min. W tym czasie możemy zrobić bezy. Gdy ciasto będzie twarde kroimy wałki na plasterki o grubości około 0,5 cm. Układamy na blaszce i w co 2 wycinamy dowolny kształt - u mnie serduszka.

Pieczemy w temp 140 st. około 20 min

Gdy ostygną przekładamy je dżemem i ciastkiem z otworem przykrywamy.


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...