Te ciasteczka robię dosyć często, bo są bardzo szybkie i nie potrzeba przy nich stolnicy.
Przepis oryginalny pochodzi z bloga Aleglodomorek. Ciasteczka zazwyczaj tak szybko jak się pojawiają- znikają :)
Składniki:
- kostka masła
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki (100 g) cukru pudru
- 2 żółtka
dodatkowo:
- dżem o kwaskowatym posmaku (najlepiej malinowy)
Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy zimne masło pokrojone w kostki, mieszamy nożem i dodajemy jajko. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gotowe kształtujemy w 2 wałki, obwijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 30 min. W tym czasie możemy zrobić bezy. Gdy ciasto będzie twarde kroimy wałki na plasterki o grubości około 0,5 cm. Układamy na blaszce i w co 2 wycinamy dowolny kształt - u mnie serduszka.
Pieczemy w temp 140 st. około 20 min
Gdy ostygną przekładamy je dżemem i ciastkiem z otworem przykrywamy.
Urocze ciasteczka! :)
OdpowiedzUsuńśliczne:)
OdpowiedzUsuńrobisz piękne zdjęcia - od razu widać, że artystka :)
OdpowiedzUsuń