Do zrobienia była zupa, a w lodówce zobaczyłam piękne białe pieczarki. Już wiedziałam, że zupa będzie pieczarkowa.
zupa:
- 1 l bulionu
- 4 ziemniaki
- 0,5 kg białych świeżych pieczarek
- 1 cebula
- śmietana do zup 18 % (około 4 łyżki)
- 50 g serka topionego
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Cebulkę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy ja na maśle, uważając by się nie przypaliła. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i dokładamy na patelnie z cebulą.
Solimy i pieprzymy. Co jakiś czas mieszamy.
Do gotującego się bulionu dokładamy pieczarki z cebulą i ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Blendujemy wszystko. Dodajemy śmietanę i serek topiony. Mieszamy i doprawiamy ziołami prowansalskimi, sola i pierzem.
grzanki:
- kilka kromek chleba
- masło klarowane
Chleb kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle klarowanym do chrupkości.
Baardzo lubię pieczarkową!
OdpowiedzUsuńpyszna zupa:)
OdpowiedzUsuń