środa, 12 lutego 2014

Kremowa zupa pieczarkowa z serkiem topionym i grzankami

Do zrobienia była zupa, a w lodówce zobaczyłam piękne białe pieczarki. Już wiedziałam, że zupa będzie pieczarkowa.


Składniki:

zupa:
  • 1 l bulionu
  • 4 ziemniaki
  • 0,5 kg białych świeżych pieczarek
  • 1 cebula
  • śmietana do zup 18 % (około 4 łyżki)
  • 50 g serka topionego
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz


Cebulkę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy ja na maśle, uważając by się nie przypaliła. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i dokładamy na patelnie z cebulą.
Solimy i pieprzymy. Co jakiś czas mieszamy.

Do gotującego się bulionu dokładamy pieczarki z cebulą i ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Blendujemy wszystko. Dodajemy śmietanę i serek topiony. Mieszamy i doprawiamy ziołami prowansalskimi, sola i pierzem.


grzanki:
  • kilka kromek chleba
  • masło klarowane

Chleb kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle klarowanym do chrupkości.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...