czwartek, 30 stycznia 2014

Penne ze szpinakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Jedno z moich ulubionych dań. Właściwie od tego dania zaczęła się moja miłość do szpinaku. Pyszny makaron z cudownym szpinakiem z serem blue, a wierzch posypany kawałkami orzechów włoskich... 
Samo danie jest ekspresowe, a przy tym bardzo smaczne.



Składniki: 1 porcja
  • makaron penne
  • mrożony szpinak (może być świeży)
  • 50 g serka blue typu lazur
  • 50 ml śmietany 18% lub 30 %
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka posiekanych orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz


Czosnek podsmażamy chwilkę i dodajemy do niego szpinak. W przypadku mrożonego czekamy gdy całkowicie się odmrozi. Dodajemy sól, pieprz, śmietanę i jajko. Mieszamy wszytko i dodajmy serka pleśniowego. 

Gdy ser się rozpuści przekładamy na talerz i posypujemy orzechami.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...