czwartek, 5 września 2013

Jednoosobowe tiramisu z malinami

Tiramisu swego czasu robiłam bardzo często, ale jakoś nigdy nie wpadłam na to by zrobić go z malinami, aż do dziś :) Wyszło jak zwykle pyszne, a maliny dodały mu tego 'czegoś'


Składniki
4 porcje (małe miseczki)
  • 3 jaja
  • 3 łyżki cukru do żółtek + 2 łyżki do białek
  • łyżeczka kakao
  • 250 g mascarpone
  • kubek malin
  • biszkopty
  • filiżanka zaparzonej kawy
  • 2 łyżki amaretto

 Zaparzamy kawę, wrzątkiem sparzamy jajka. 
Oddzielamy białko od żółtka, najlepiej żółtka umieścić w większej misce, a białka w mniejszej. 

Miskę z białkami odstawiamy do lodówki by białko lepiej się ubiło.

Żółtka ucieramy na gładką puszystą masę z cukrem do białości. 
Dodajemy serek mascarpone i nadal miksujemy, aż wszytko się połączy i nie będzie grudek.

Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i pod koniec dodajemy cukier.
Pianę delikatnie przekładamy do miski z serkiem i mieszamy przy pomocy szpatułki. (Nie używamy miksera, trzeba to robić delikatnie)

Do głębokiego talerza przelewamy kawę i mieszamy z amaretto. 

Biszkopty maczamy dosłownie po sekundzie z każdej strony i układamy do miseczek.

 Na warstwie biszkoptów umieszczamy maliny a następnie krem. 
Czynność powtarzamy: biszkopty-maliny-krem. 
Wierzch posypujemy odrobiną kakao i dekorujemy malinami i miętą.

Gorąco polecam :)




2 komentarze:

  1. Też raz chciałam stworzyć taką malinową wariację na temat tiramisu, ale mój P. pokręcił nosem w jedną stronę, drugą, stwierdził, że mu coś tu nie pasuje i w końcu zostawiłam wersję klasyczną. A z owocami jest taka dobra!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, jest pyszna. Ja miałam odwrotną sytuacje, mojemu bardziej smakowała ta wersja. Dla mnie obie są równie pyszne.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...