piątek, 13 września 2013

Tarta ze śliwkami i cynamonem na budyniowo-śmietankowej masie

W końcu zawitała do mojej kuchni forma na tartę z wyciąganym dnem. Byłam taka szczęśliwa, że postanowiłam czym prędzej ja wykorzystać:) Dostałam przepis od bliskiej mi osoby, która twierdziła, że ta tarta jest pyszna i owszem, była:)
 


Składniki:

  • ciasto:
    • 150 g masła ( pokrojone w kostki)
    • jajko
    • 7 łyżek cukru pudru
    • 2 szklanki mąki
    • pół łyżeczki proszku do pieczenia
    • łyżka cukru waniliowego
    • szczypta soli
  • krem:
    • opakowanie budyniu
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 3 jaja
    • szklanka mleka
    • 200 g śmietanki kremówki
    • cynamon

Wszystkie na ciasto składniki zagnieść, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.

W tym czasie umyć śliwki i pokroić je na ćwiartki.

3/4 szklanki mleka wlać do garnka i zagotować, resztę wymieszać z cukrem i proszkiem budyniowym. Gdy mleko będzie się gotować wlać miksturę i mieszać do uzyskania gęstego budyniu. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z roztrzepanymi z jajkami. Ubitą wlewamy do budyniu i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Ciastem wylepić formę na tartę posmarowaną tłuszczem. Ja użyłam takiej o śr. 25 cm.

Mieszaninę śmietankowo-budyniową przelewamy na ciasto.
Na wierch wykładamy ćwiartki śliwek, skórką do ciasta. Posypujemy cynamonem.

Pieczemy około 40-45 min w ten 165 st.

Masa po upieczeniu jest jak budyniowa pianka :)

Z pozostałego ciasta można zrobić kruche ciasteczka albo małe tarteletki.

2 komentarze:

  1. to dopiero musu być pyszne ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak tak twierdzę, że jest pyszna :) bardzo :), nawet można zrobić wersję light nie dodając śmietanki i też wychodzi dobrze :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...