niedziela, 21 lipca 2013

Muffiny malinowe z waniliowym kremem mascarpone

Sezon na maliny w pełni, nie wiem jak Wy ale ja maliny uwielbiam w każdej postaci :)
Dziś muffiny z malinami.




Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • 100 g masła rozpuszczonego wcześniej i ostudzonego
  • szklanka mleka
  • kubek malin

W jednej misce mieszamy suche składniki, a drugiej mokre. Jajka ubijamy, dodajemy mleko i powoli masło. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajmy maliny, możemy zostawić kilka do dekoracji. Ciasto przekładamy do papilotek i wstawiamy do piekarnika na około 25 min. ( 205 st. bez termoobiegu)



krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1(do 2 w zależności od smaku) łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukry waniliowego
  • maliny i listki mięty do dekoracji

Miksujemy na gładką masę. Przekładny krem do szprycy i nakładamy na wystudzone muffiny.



7 komentarzy:

  1. Oj tak, ja też. Mogłabym codziennie zjadać koszyczek malin. Chociaż boli mnie po nich brzuch i tak nie uczę się w tym przypadku na swoich błędach. :))

    Pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń
  2. piekne, z checia bym zjadla na sniadanie, obiad i kolacje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i letnie... Szczególnie podoba mi się kremik :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja właśnie kupiłam pierwsze maliny w tym roku - pycha!
    Twoje muffinki wyglądają zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi właśnie działkowe maliny się kończą :(
      Miło mi, że się podobają :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...