środa, 17 lipca 2013

Babeczki z masą kakaową na spirytusie

Przepis jest dosyć stary, moja mama robiła te babeczki dla taty "za panienki" i ja też pamiętam je z dzieciństwa :)

Składniki:
  • 4 żółtka
  • kostka margaryny
  • szklanka cukru pudru
  • 4 szklanki mąki
Wszystkie składniki zagniatamy. Jeżeli nie będzie chciało się kleić, można dodać trochę śmietany.
Z podanej porcji wychodzi około 50 dużych i 25 małych babeczek.

 Foremki wylepiamy ciastem, ciasta nie może może być za dużo, bo będą twarde i za mało bo popękają... Wylepione foremki wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 12-14 min, do momentu jak lekko zbrązowieją.

Masa:

  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • szklanka cukru 
  • kostka margaryny
  • spirytus( im więcej tym masa bardziej płynna, więc nie można przesadzić)
  • maliny 
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i dodajemy resztę składników i mieszamy. Gdy cała masa się połączy odstawiamy do lekkiego wystygnięcia i zalewamy babeczki. Na wierz możemy położyć owoce, ja dałam maliny. 


6 komentarzy:

  1. Babeczki jak marzenie, a masa czekoladowa wygląda przesmakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne! Te maliny w basenie spirytusu i czekolady, chciałabym ich kiedyś spróbować;) Zrobisz mi? PS. Iza Ty byłaś "za panienki"? :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ wyglądają niesamowicie, ta czekolada taka błyszcząca... Wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...