czwartek, 4 lipca 2013

Panna cotta z orzeźwiającym musem porzeczkowym

Przyszła pora na porzeczki, więc postanowiłam szybko je wykorzystać:)
 

Składniki:

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • szklanka czerwonych porzeczek
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1,5 łyżki cukru pudru (+1 do musu)

Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy (nie gotujemy) Dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy i czekamy jak napęcznieje. Śmietankę z żelatyną mieszamy, tak aby dobrze się rozpuściła. Gotowe przelewamy do szklaneczek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 

Porzeczki myjemy i blenderujemy. Mus przekładamy do rondelka i lekko go podgrzewamy. Dla mnie same porzeczki były za kwaśne, dlatego je lekko posłodziłam, jeżeli lubicie bardzo kwaśne rzeczy nie musicie tego robić:) Gdy panna cotta stężeje zalewamy ją musem.







5 komentarzy:

  1. Jacie ale pysznie wyglądają :-D ładne foteczki ;-)
    Na upalne dni taki deserek musi być w sam raz;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ho ho, ależ się tu pysznie dzieje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewno jeszcze porzeczki z własnego ogródka :>? Jadłabym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście:) Takie są najlepsze, świeżo zerwane z krzaczka :)

      Usuń
  4. Świetny pomysł :) Porzeczki musiały się rewelacyjnie komponować ze śmietanową masą :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...