sobota, 6 lipca 2013

Pappardelle z sosem cytrynowym

Jestem makaronożercą, więc przepisy z makaronem tu będą dosyć częste...
Ten robiłam pierwszy raz i mile się zaskoczyłam:)








 


Składniki:

  • 1 cytryna
  • makaron pappardelle
  • świeżo mielony pieprz
  • 100 ml mleka
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • sól
  • łyżka mąki


Z umytej cytryny musimy zetrzeć skórkę, przekroić na połowę i wycisnąć sok.

Rozgrzewamy oliwę i dodajemy powoli łyżkę mąki, mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i połowę  skórki.

Zmniejszamy ogień. Dolewamy mleko i kremówkę. Dodajemy grubo zmielony pieprz i trochę soli.
Sos przykrywamy i zostawiamy na najmniejszym ogniu.

Makaron gotujemy. Gotowe pappardelle przekładamy na talerz i polewamy sosem, posypujemy pozostałą skórką z cytryny i pieprzem.

5 komentarzy:

  1. Nie jadłam nigdy takiego sosu, ale wszystko jeszcze przede mną :)
    Zasadą w kuchni włoskiej jest to, że makaron dodajemy do sosu, kiedy ten jeszcze jest na patelni. Dzięki temu makaron dokładnie pokryje się ciepłym sosem.
    Być może jenak w tym daniu jest jakiś powód, żeby sos wlać na makaron...

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest to typowy włoski przepis na makaron, dlatego wcześniej nie wymieszałam go z sosem, ale oczywiście tak też można zrobić :)

      Serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  2. A u mnie było dzisiaj penne z pomidorkami cherry, kolendrą, fetą i serem pleśniowym :) Sosu cytrynowego trzeba będzie kiedyś spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oliwę, w sensie że oliwę z oliwek? A czy nie jest zbyt gorzka w takim połączeniu? Ja bym chyba dała neutralny w smaku olej rzepakowy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oliwę z oliwek. Dla mnie nie było to w ogóle gorzkie:)

      Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...